Zazwyczaj nie gram w żadne gry. Nawet w karty z rodziną przy wigilijnym stole unikam, bo nie lubię przegrywać. A może bardziej nie lubię tego uczucia, kiedy wszystko zależy od przypadku. Wolę kontrolę. Wolę wiedzieć, co będzie za chwilę.
Ale życie lubi zaskakiwać.
Pracuję jako recepcjonista w hotelu. Nocne zmiany, uśmiechnięta mina do pijanych gości, klikanie w komputer i czekanie, aż nadejdzie siódma rano. W tamten wtorek było wyjątkowo paskudnie. Deszcz lał od południa, gości prawie zeru, a ja siedziałem za ladą i myślałem o swoich sprawach. Długi, raty, czynsz. Standardowe rozkminy trzydziestolatka, który nie wie, co zrobić z życiem.
Wziąłem telefon. Bez konkretnego celu. Przewijałem Instagram, potem Facebook, potem jakieś grupy. W jednej z nich ktoś wrzucił screen z wygraną w kasynie online. Normalnie przewinąłbym dalej, ale akurat się zatrzymałem. Nie wiem dlaczego. Może przez ten deszcz. Może przez nudę. A może dlatego, że w tle leciała jakaś smutna piosenka i potrzebowałem odmiany.
Wpisałem w Google pierwszą lepszą nazwę. Trafiłem na stronę, która wyglądała przyjaźnie. Bez krzykliwych banerów, bez wyskakujących okienek. Taka spokojna. Zarejestrowałem się w kilka minut. Nie zastanawiałem się długo. Wpłaciłem sto złotych – tyle, ile wydaję na jedzenie w dwa dni.
I tak zaczął się ten dziwny wieczór.
Grałem spokojnie. Postawiłem małe kwoty. Automat był prosty, bez fajerwerków – owoce, siódemki, dzwonki. Takie stare, dobre granie. Przez dwadzieścia minut nic się nie działo. Wygrywałem dziesięć, przegrywałem piętnaście. Normalna sinusoida. Ale nie poddawałem się. W końcu to była tylko zabawa. Sposób na zabicie czasu.
I wtedy nagle, przy którymś spinie, ekran się zatrzymał. Na chwilę pomyślałem, że strona się zawiesiła. Ale nie. To był bonus. Dostałem darmowe spiny. Dwanaście. Nie wierzyłem własnym oczom. Zaczęło się kręcić, a kwota na koncie powoli rosła. Sto dwadzieścia. Sto czterdzieści. Sto siedemdziesiąt.
Serce waliło mi jak młot. Odchyliłem się na krześle recepcyjnym, popatrzyłem na puste lobby. Nikogo. Tylko ja, kamery i ten cholerny automat, który nagle zaczął dawać.
Nie wiedziałem, co robić. Wypłacić czy grać dalej? Postanowiłem działać po swojemu. Wypłaciłem sto złotych od razu, żeby być spokojnym. Resztę zostawiłem. Siedemdziesiąt złotych. Na luzie. Pomyślałem – dobra, zobaczmy, co dalej.
I wtedy zaczęło się coś, czego nie zapomnę.
Postawiłem wyższą stawkę. Dziesięć złotych. Ryzyko, ale czułem, że to dobry moment. Kliknąłem. Znowu nic. Kliknąłem drugi raz. Nic. Przy trzecim spinie ekran eksplodował. Symbole poukładały się w linie, o jakich nawet nie śniłem. Kwota na koncie skoczyła. Z siedemdziesięciu na trzysta. Potem na pięćset. Potem na siedemset.
Zamarłem. Recepcja, deszcz, hotel – wszystko zniknęło. Byłem tylko ja i ten ekran. Siedemset złotych. W ciągu kilku minut. Siedemset.
Wypłaciłem wszystko. Całość. Kliknąłem „wypłać” i czekałem. Minuta. Pięć. Dziesięć. Zaczynałem się denerwować. Ale po piętnastu minutach przyszło powiadomienie z banku. Pieniądze były na koncie.
Odetchnąłem.
Do końca zmiany nie grałem więcej. Siedziałem, piłem kawę i patrzyłem na deszcz. W głowie wciąż kręcił mi się ten moment, gdy ekran rozbłysł. I wiedziałem, że to nie była żadna magia. To był zwykły, głupi fart. Ale też – dobrze wykorzystany.
Następnego dnia wróciłem do strony. Nie grać, tylko popatrzeć. Zalogowałem się przez vavada kazino i przejrzałem ofertę. Kusiło, żeby wpłacić znowu. Ale przypomniałem sobie tamten wtorek. Recepcję, pustkę, deszcz. I pomyślałem – nie. Nie dzisiaj.
Minął tydzień. Nie grałem. Ale gdzieś z tyłu głowy czułem, że ta historia nie jest zamknięta. W sobotę wieczorem, z nudów, wpłaciłem pięćdziesiąt złotych. Mało. Na próbę. Przegrałem wszystko w pół godziny. I wiecie co? Nawet nie żałowałem. Bo to była cena za lekcję – że wygrane nie wracają, jeśli nie masz szczęścia.
Czy żałuję, że w ogóle zacząłem? Nie. Tamtego wtorku, w deszczową noc, z nudów i ciekawości, przeżyłem coś, co przypomniało mi, że czasem warto zrobić krok w nieznane. Nawet jeśli tylko po to, żeby potem wiedzieć, kiedy się wycofać.
Do dzisiaj, gdy ktoś pyta mnie o hazard, mówię jedno – można spróbować. Ale z głową. Z limitem. I z zasadą, którą sam sobie wymyśliłem: wygrałeś – wypłacaj. Nie zostawiaj ani złotówki. Bo to, co zostawiasz, już nie jest twoje.
I to jest cała prawda. Żadnych cudów. Żadnych mistycznych znaków. Tylko recepcjonista, deszczowy wtorek i jedno kliknięcie, które zmieniło nudny wieczór w historię, którą opowiadam do dzisiaj. A vavada kazino? To tylko nazwa. Tło. Prawdziwa wygrana była w mojej głowie. I to, że potem nie zgłupiałem.