Es strādāju par apkopēju. Jā, tā ir – mana diena sākas pulksten piecos no rīta, kad lielākā daļa vēl guļ, un es ar savu spaini un mopu eju cauri birojiem, kuru darbiniekus nekad nesatikšu. Man ir 52 gadi. Divi bērni jau pieauguši – meita strādā par medmāsu, dēls mācās koledžā. Vīrs nomira pirms pieciem gadiem. Kopš tā laika es esmu viena. Ne gluži vientuļa, bet tāda – klusa.
Alga man ir 620 eiro mēnesī. Pietiek īrei, ēdienam un medikamentiem. Ne vairāk. Ja kaut kas saplīst – piemēram, veļasmašīna vai ledusskapis – tad sākas čakarēšanās. Tā bija arī šoreiz. Oktobra beigās man izbeidzās malka, un apkure dzīvoklī nestrādāja pilnā spēkā. Nācās pirkt elektrisko sildītāju. Tie maksā no četrdesmit līdz simt eiro. Es atradu lētāko – 45 eiro. Samaksāju. Palika 30 eiro līdz algai. Un līdz algai bija vēl divpadsmit dienas.
Es to atceros kā šodien. Sēdēju virtuvē ar siltu džemperi un vilnas zeķēm, dzēru tēju un skatījos uz tukšu ledusskapi. Viss, kas man bija – rīsi, makaroni un viena bundža ar tunča. Divpadsmit dienas. Es sāku rēķināt – ja katru dienu apēdīšu tikai vienu reizi, varbūt izvilksšu. Bet tas nebija par ēdienu. Tas bija par sajūtu, ka esmu atkal stūrī.
Kādā vakarā, kad nevarēju aizmigt, es paņēmu telefonu. Mana meita bija iemētījusi kaut kādu saiti, ko pati nebija izmantojusi. “Mammu, pamēģini, varbūt tev paveiksies,” viņa uzrakstīja. Es pasmējos. Kad man pēdējo reizi paveicās? Neatceros. Bet es noklikšķināju. Tā bija vavada bonus.
Es ilgi pētīju, kas tas par zvēru. Izrādījās, ka šī platforma dod bonusu par pirmo iemaksu. Pat ne tik daudz par iemaksu, bet vienkārši par reģistrāciju – ja tu izmanto kodu. Meita man bija iedevusi kodu. Es to ievadīju. Saņēmu 15 eiro bez maksas. Nekā nebiju ielikusi. Tikai reģistrējos.
Nezināju, kā spēlēt. Nekad mūžā nebiju griezusi automātus. Manā jaunībā bija tikai loterijas uz papīra – nojaut skaitļus, nopirki biļeti veikalā, gaidīji svētdienas izlozi. Tas bija viss. Tagad uz ekrāna dejoja džungļu dzīvnieki, zelts un kaut kādas bungas. Es jutos kā citplanētiete.
Bet es izvēlējos spēli ar puķēm. Vienkāršu, gaišu. Domāju – ja jau tā ir dāvana, kāpēc nē? Sāku griezt. Katru griezienu lēnām, kā kārtojot pašai savu pasjansu. Pirmie desmit griezieni neko nedeva. Man likās – nu, beigsies tie 15, un miers. Bet vienpadsmitajā kaut kas nobira. Divi eiro. Nedaudz. Bet tas bija kaut kas.
Es turpināju. Pēc divdesmit griezieniem man kontā bija 12 eiro. Tad 18. Tad 10. Tā kā šūpoles. Un tad – astoņpadsmitajā minūtē – es dabūju bonusa spēli. No tās 15 bezmaksas griezieniem. Es pat nesapratu, kas notiek, kamēr ekrāns sāka mirgot zaļā krāsā. Summa cēlās. 5 eiro, 12, 30, 8, 45, 0, 22, 60, 15, 3, 40, 7, 25, 5, 80. Es saskaitīju – 357 eiro.
Es nometu telefonu uz dīvāna. Burtiski izmetu no rokām. Sirds sāka sisties tik stipri, ka es nobijos. Vai tas ir iespējams? 357 eiro no 15, ko neviens man nedāvināja? Es aiztaisīju acis, atvēru, paskatījos. Skaitlis joprojām bija tur.
Es izņēmu 350 eiro. 7 atstāju kontā. Aizgāju gulēt, bet nevarēju aizmigt līdz rītam. Prātā riņķoja viena doma – tagad es varu nopirkt ēdienu. Ne tikai rīsus un makaronus, bet gaļu, sieru, augļus. Kaut ko, ko nebiju atļāvusies mēnešiem ilgi.
Nākamajā dienā aizgāju uz veikalu. Nopirku pilnu maisu. Nopirku arī ziemas cimdus, jo vecajiem jau bija caurumi. Nopirku tēju – nevis lētāko maisiņos, bet labu, lapu tēju. Mājās es vārīju zupu. Pirmo reizi mēnešos. Kad ieēdu pirmo karoti, es gandrīz raudāju. Ne no bēdām, bet no pateicības. Nezinu, kam. Varbūt meitai, kas iedeva kodu. Varbūt veiksmei. Varbūt sev, ka nepadodos.
Pagāja nedēļa. Es atkal paliku mierīga. Bet kādā pirmdienas vakarā atvēru vavada bonus vēlreiz. Ieliku 20 eiro. Nevis tāpēc, ka gribēju uzvarēt vēl. Tāpēc, ka gribēju just to sajūtu – kad dzīve tev dod kaut ko, ko neesi pelnījusi. Tas ir kā siltums ziemā. Tu vari iztikt bez tā, bet ar to ir vieglāk.
Šoreiz es nepelnīju. Zaudēju visus 20. Bet nekas. Es biju gatava. Zaudējums nesāpēja, jo es zināju – rīt es celsies piecos, iešu tīrīt birojus, un man ledusskapī būs ēdiens. Tas ir vairāk, nekā man bija pirms bonusa.
Tagad es katru mēnesi atlieku 10 eiro “spēlēm”. Tā ir mana izklaide, tāpat kā citām kosmētika vai kino. Es ieeju vavada bonus, pagriežu dažas reizes, ne vairāk. Un es nekad neielieku vairāk, nekā varu zaudēt. Tā ir vienīgā noteikums.
Man ir 52 gadi, un es tīru grīdas. Bet es laimēju 350 eiro, kad man bija tukšs leduskapis un trīsdesmit eiro kontā. Tā nebija milzīga nauda. Bet tā nāca īstajā brīdī. Tāpat kā siltums aukstā virtuvē. Un, ziniet, es ticu, ka dažreiz liktenis atceras arī par apkopējām. Mēs arī esam pelnījušas mazu brīnumu.